Hør spændende podcast om Øm Kloster
Hør spændende podcast om Øm Kloster

Åsteder – fortællinger fra Gudenåen

I fortællingen om Gudenåens kulturhistorie, er turen denne gang kommet til Øm Kloster.

Det er ikke til at se, at der har ligget et af Danmarks største klostre i middelalderen, når man besøger Øm Klosters klosterruin. Derfor lanceres nu en ny podcast, der skal hjælpe med at fortælle historien om det gamle kloster samt gøre os klogere på middelaldermunkenes liv, lort og latriner.

Øm Kloster ligger lige mellem de to søer Gudensø og Mossø. Og det er ikke tilfældigt, fortæller Lene Mollerup, museumsinspektør ved Skanderborg Museum, i den nye podcast. På stedet kunne munkene nemlig udnytte vandets kræfter, mens stedet også var tilpas afsidesliggende, så det passede til deres rolige livsstil.
 

”Som museum er vi udfordrede af, at vi ikke har en kæmpe bygning eller en opbygget ruin med wauw-effekt. Her er ikke så meget at se med det blotte øje, men ikke desto mindre er fortællingerne unikke, så derfor er vi glade for at kunne lancere et nyt medie i museumsformidlingen. En ny podcast kan hjælpe os med at få besøgende og andre interesserede til at forstå og interessere sig for hele den store historie, som faktisk findes på stedet,” påpeger Lene Mollerup.

  
Kigger ned i latrinet

Munkene på stedet var ud af cistercienserordenen, og de ankom til Øm en forårsdag i 1172. Der er kun få optegnelser om deres liv og færden, så hvis man vil blive klogere på deres liv, må man altså tage et seriøst kik ned i deres latriner, påpeger Lene Mollerup.
Netop udgravningerne af munkenes toiletforhold har givet museumsfolk god viden om, hvad munkene spiste, og hvordan de levede. Og så kan du på det lille museum ved Øm Kloster også se blommesten, der har været igennem en munkemave samt et originalt toiletbræt fra middelalderens liv på Øm.

Toiletbræt fra Øm Kloster

Podcasten om Øm Kloster er et led i en større serie om kulturhistorier langs Gudenåen, der er blevet til i et samarbejde mellem otte jyske museer og  Gudenåsamarbejdet.
 
”Podcastmediet er velfungerende til at fortælle historier langs Gudenåen, som man ofte ikke kan ses længere. Her er der mange interessante fortællinger om pramdragere, jernalderfolk og moderne brobyggere, som vi gerne vil sætte fokus på i et lydligt univers. Det gode ved podcasten er, at du kan lytte til den på lige præcis på det tidspunkt, der passer dig,” forklarer Gunhild Øeby Nielsen, netværkskoordinator i Gudenåsamarbejdet. 

”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” kan høres i din foretrukne podcast app.

 

 

Materialer
: Klostermølle : 900 års kulturhistorie
Se online
  • Lyd (podcast)

Klostermølle : 900 års kulturhistorie

(2019)
Læs mere
: Den genfundne bro : gemt væk i 85 år
Se online
  • Lyd (podcast)

Den genfundne bro : gemt væk i 85 år

(2019)
Læs mere
: Gudenåens udspring : en sumpkilde og Danmarks første badeland
Se online
  • Lyd (podcast)

Gudenåens udspring : en sumpkilde og Danmarks første badeland

(2019)
Læs mere
: Uldum Kær : moselig, bønder og tørvekællinger
Se online
  • Lyd (podcast)

Uldum Kær : moselig, bønder og tørvekællinger

(2019)
Læs mere