Arven fra 1967 - børnebøger

Arven fra 1967 - Revolution i børnelitteraturen

15.03.17
For 50 år siden revolutionerede fem børnebøger dansk børnelitteratur.

Her udkom nemlig inden for fem uger fem værker der sidenhen skulle blive hovedværker i dansk børnelitteratur

De fem bøger var "Halfdans ABC", "Lille Virgil", "Silas og den sorte hoppe", "Snøvsen Eigil" og "Cykelmyggen Egon". Det er alle bøger som i dag har en nærmest ikonisk status. Tilsammen kom de fem bøger til at repræsentere et markandt nybrud i børnelitteraturen.
En børnelitteratur der hditil havde været præget af  mere konform serielitteratur - f.eks. Jan, Puk og Susy bøgerne, børnebøger som for størstedelens vedkommende også var uden et problematiserende indhold.

i 1967 blev der både fokus på eksperimenter med sproget - som i Halfdans ABC, fokus på børns vilkår - som i Silas serien og et eksperimenterende formsprog som i "Cykelmyggen Egon" hvor illustration og sprog vokser organisk sammen.   Her er pludselig børnebøger som er til børn med respekt for deres liv, fantasi og verdenssyn.  I 1967 bliver hovedpersonenerne pludselig selvstændige og har endda konflikter med de voksne. Det ses f.eks. i serien om Silas. 

Fra 1967 og frem blev pludselig skrevet til børn, for børn og om børn. Resultatet var bøger som tog  udgangspunkt i børnenes verden, tillod oprør med autoriteterne, bøger med kunstneriske ambitioner og en vis portion frækhed blev normen i dansk børnelitteratur.

De fem børnebøger kan reserveres nedenfor. 

Arven fra 1967 - kom til foredrag den 17. maj
Kulturhuset og Di Heslige Slønglers Klup fejrer 50-året for nybruddet i dansk børnelitteratur, hvor fem forfattere i 1967 havde epokegørende udgivelser.
Arrangementet består af to dele. Først vil professor Torben Weinreich fortælle om 1967, der var et skelsættende år for dansk børnelitteratur. Derefter vil Flemming og Carl Quist-Møller tale om deres fantasifulde fortællinger for børn.

Arven fra 1967

Se yderligere om arrangementet og køb billet på:
https://billet.kulturhuset-skanderborg.dk/events/30284-Arven_fra_67/ 
Materialer
Reservér
  • Bog

Halfdans abc med musik cd. Halfdans abc

Af Halfdan Rasmussen (f. 1915) (2001)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Lille Virgil (Børnekomedie)

Af Ole Lund Kirkegaard (1976)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Silas og den sorte hoppe

Af Cecil Bødker (1967)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Snøvsen og Eigil og katten i sækken

Af Benny Andersen (f. 1929) (1991)
Læs mere
Reservér
  • Billedbog

Cykelmyggen Egon

Af Flemming Quist Møller (1981)
Læs mere