Vildheksen Clara vinder Børnevalget 2019
Vildheksen Clara vinder Børnevalget 2019

Vildheksen Clara vinder Børnevalget 2019

Siden Folketingsvalget blev udskrevet i maj, har børn over hele landet kunne stemme på deres yndlingsfigur i børnelitteraturen.

'Ja til at passe på naturen'

Det blev forfatter Lene Kaaberbøls karakter, vildheksen Clara, der løb med sejren i Børnevalg 2019 på landets biblioteker.

Om Claras valgslogan 'Ja til at passe på naturen' var udslagsgivende for sejren, må stå hen i det uvisse, men nogle kunne sikkert spejle de voksnes klimadagsorden. 88 kommuner har deltaget i børnevalget, som sluttede samtidig med afholdelsen af folketingsvalget 2019. 17.092 gyldige stemmesedler har børn over hele landet afleveret, og med 4.491 stemmer blev Clara fra Vildheks vinder af Børnevalget 2019, efterfulgt af andre stemmeslugere som Antboy og Nomerne. "Normerne" af Jan Kjær var iøvrigt den helt store stemmesluger ved det lokale valg i Skanderborg Kommune, hvor den endte som en sikker nr. 1
 

Børnevalg i hele landet

Bibliotekerne har brugt hele folketingsvalgkampen på at lave børnevalg i hele landet. Bibliotekerne har påtaget sig opgaven med at lære de små børn om, hvad demokrati er med udgangspunkt i kandidater fra børnenes egne bøger. Børnevalget er børnenes mulighed for at smage på, hvad demokrati og folkeafstemninger går ud på. De har nemlig haft mulighed for at gå til valg på børnebiblioteket og vælge deres favoritkandidat blandt 11 kendte og populære børnebøger.

 
Japansk interesse

'Biblioteket er om noget institutionen, der udtrykker det mangfoldige demokrati. Derfor er det også naturligt, at vi afholder børnevalg, det er en skøn måde at arbejde med formidling af både litteratur og demokrati på. Og jeg tror, børnene får en større forståelse for de voksnes diskussioner, når de selv deltager i et valg. Og faktisk når vi rigtig langt ud denne gang, da vi netop er blevet kontaktet af folk fra Japan, som gerne vil høre mere om ideen og tankerne bag børnevalget, fordi de har problemet med lav valgdeltagelse hos dem' siger Michel Steen-Hansen, direktør i Danmarks Biblioteksforening i anledning af børnevalget.

 

Materialer
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 1, Ildprøven
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 1, Ildprøven

Af Lene Kaaberbøl (2010)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 2, Viridians blod
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 2, Viridians blod

Af Lene Kaaberbøl (2011)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 3, Kimæras hævn
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 3, Kimæras hævn

Af Lene Kaaberbøl (2011)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 4, Blodsungen
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 4, Blodsungen

Af Lene Kaaberbøl (2012)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 5, Fjendeblod
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 5, Fjendeblod

Af Lene Kaaberbøl (2013)
Læs mere
Lene Kaaberbøl: Vildheks. Bind 6, Genkommeren
Reservér
  • Bog

Vildheks. Bind 6, Genkommeren

Af Lene Kaaberbøl (2014)
Læs mere