Kershaw - Den store katastrofe
Kershaw - Den store katastrofe

Anbefaling - Den store katastrofe af Ian Kershaw

04.09.17
Europas historie er dramatisk og spændende

Perioden fra fra første verdenskrig og til Hitlers magtovertagelse i Tyskland i 1933 er på en gang dramatisk og tragisk når man kender slutresultatet. Men hvorfor gik det så galt? 
Hvorfor overlevede demokratiet i eksempelvis England, De nordiske lande, Frankrig og  USA men ikke i Tyskland, Rusland, Spanien, Portugal og Italien.
Hvad gjorde disse lande modtagelige for fascismen og hvorfor fik Tyskland så central en rolle i Europas udvikling. På et tidspunkt hvor landet er domineret af fattigdom, statsbankerot og krigsskadeerstatninger.
Disse spørgsmål leverer Ian Kershaw en mesterlig og ganske underholdende analyse af.  
Kershaws vinkel er primært politisk historie men skildrer også godt hvordan verdenskrigen oplevedes fra soldatens perspektiv og på hjemmefronten, som er kraftigt præget af arbejdsløshed og den økonomiske krise i 1930’erne. Men hovedærindet er at give en grundig analyse af årene 1914-1933 som forklaring på hvorfor "demokratiet" bryder sammen og baner vejen for diktaturet. 
Jeg var godt underholdt - bogen er som historieskrivning betragtet - bestemt ikke uden svagheder - bl.a. fordi den er første bind i en planlagt serie på fire. Der mangler ganske simpelt forklaringer rundt omkring - og så fylder "den gode historie" om hvorfor mellemkrigstiden ikke  ødelagde demokratierne i størstedelen af Europa men tværtimod blev en tid, hvor demokratierne overlevede og de første tiltag til en velfærdsstaterne blev taget. 

Men tilbage står at Kershaws formår at  se sammenhænge og sætte dem i perspektiv. Han fortæller hvordan et tilsyneladende fredeligt og stabilt Europa langsomt men sikkert drives frem mod en ødelæggende krig. Det er historien om, hvad der sker, når nationalismen driver de enkelte lande til at tro, at de kan berige sig på de øvriges bekostning. Det er de store linjers historieskrivning - det giver sammenhæng og overblik men samtdig leverer Kershaw også historien på en veldisponeret og vedkommende måde som også giver mulighed for de små historier. F.eks. om at den almene stemmeret i Italien var en belønning til de hjemvendte italienske soldater.  

Materialer
Reservér
  • Bog

Den store katastrofe

Af Ian Kershaw (2017)
Læs mere