Luftwaffes Danske Hovedkvarter
Luftwaffes Danske Hovedkvarter

Anbefaling - Luftwaffes Danske Hovedkvarter

11.09.17
Dyrehaven i Skanderborg dannede under besættelsen rammen om det tyske luftvåbens danske hovedkvarter. Det har arkivar Leif Juul Pedersen skrevet en glimrende bog om.

Den 13. februar 1944 blev åndssvageanstalten Sølund i Dyrehaven ved Skanderborg beslaglagt af den tyske Værnemagt i Danmark. Bygningerne skulle rumme hovedkvarteret for Lufwaffes danske afdeling. Forklaringen på valget af netop Skanderborg fremgår også af bogen - de gode bakker omkring Ejer og Hemstok var interessante ifht. radar og radiokommunikation og den lille flyveplads ved Gl.Rye kunne supplere Aalborg ved invasionen af Norge og så var de våde områder omkring Dyrehaven nemme at forsvare. 
Det er blot en af mange interessante lokalhistoriske aha-oplevelser man får ved at læse "Historien om Luftwaffes Danske Hovedkvarter". Men bogen formår også at zoome ud og beskrive de nationale og internationale forhold som kendtegnede dagligdagen under besættelsen i netop Skanderborg. Her er historien om valget af Skanderborg, Etableringen af hovedkvarteret, Udviklingen af krigen, Sabotage, Kapitulation og efterspil men også interessante beskrivelser af den tyske soldages dagligliv i Skanderborg. 

"Historien om Luftwaffes Danske Hovedkvarter" bygger på et stort researcharbejde som har været ganske vanskeligt og udfordrende, fordi store dele af arkivalierne gik tabt under krigen. Bogen formår at beskrive det internationale i det lokale. På den måde får man også indblik i et stykke spændende verdenshistorie. Men der er især mange gode lokale vinkler og detaljer og Leif Juul Pedersen har sans for det dramatiske f.eks. i historien om "Mysteriebunkeren i Vestergade".

Bogen kræver naturligvis interesse for lokal- og besættelsestidshistorie, men har man det, er historien unik. Leif Juul Pedersen har helt tydelig en omfattende viden perioden, luftwaffes organisering mmm. og han formår at dosere den i interessante aftapninger. Detaljeringsgraden er til tider udfordrende, men sproget er enkelt og det gør bogen meget tilgængelig, ligesom de mange flotte billeder og figurer gør læsningen nemmere. 

 

Materialer
Reservér
  • Bog

Historien om Luftwaffes danske hovedkvarter i Skanderborg

Af Leif Juul Pedersen (2017)
Læs mere