Anbefaling- Samlede Thomsen

01.03.18
Ny udgave med Søren Ulrik Thomsens samlede værker

Den nye udgave af Søren Ulrik Thomsens samlede værker indeholder nu også hans nyeste udgivelse En hårnål klemt inde bag panelet, og den indeholder derfor stort set alt hvad den populære forfatter har udgivet af digte, essays og poetikker. 

Søren Ulrik Thomsen debuterede i 1981 med digtsamlingen City Slang, der hurtigt blev en bestseller og nyklassiker. Digtene fik siden sat musik til af Lars H.U.G og nåede derfor ud til et bredt publikum. Digtene fokuserer på kroppen, sansningen og på menneskets fremmedgørelse i storbyen. De forholder sig alle til byen og en slags rastløshed og flakken omkring i storbyen med de mange muligheder. Alt er hele tiden i bevægelse; ting og steder passerer og forsvinder. Det er siden hen blevet til i alt syv digtsamlinger, og  i 2011 udkom den seneste Rystet spejl, der ligeledes blev en bestseller. Man kan her mærke, at han er blevet ældre, og digtene reflekterer over livet og tiden, der bare ubarmhjertigt går og går. Døden er her også et tema som den uundgåelige endestation. Der er derfor en melankolsk stemning i digtene, men uden at de bliver dystre. Der er mere blot en erkendelse af, at det gamle man kendte forsvinder og erstattes af noget nyt. 

I 2016 udkom Thomsens nyeste bog En hårnål klemt inde bag panelet: Noter fra eftertiden.  Bogen består af en samling tekster af varierende længder; fra nogle få linjer til et par sider. Teksterne er både essayagtige og kan have karakter af erindringer eller prosadigte, men er så alligevel ikke rigtigt nogle af genrerne. De er små filosofiske betragtininger fortalt af en mand i sit livs efterår. Tiden er ligesom i Rystet spejl det altafgørende omdrejningspunkt.  Nogle af teksterne kan til tider smage lidt af, at være en gammel mands fortørnethed over sin samtid, men egentlig uden at han bliver forbitret over den: selvom han absolut ikke forstår kassedamens kropsudsmykning med tatoveringer og piercinger, så er hun jo egentlig meget flink. Det er snarere refleksioner over at verden ændrer sig og at der kommer en fremtid, han ikke vil være en del af. Selvom teksterne er personlige, så kommer vi aldrig sådan rigtig tæt på mennesket Søren Ulrik Thomsen. Til gengæld giver teksterne et rigtig godt indblik i digteren Søren Ulrik Thomsen - og det er faktisk også rigtig godt! Er man til essays, så kan denne bog varmt anbefales. Thomsen skriver om løst og fast i et smukt reflekterende og til tider humoristisk sprog, som f.eks. når han beretter om, hvordan han forsøger at undgå Krammere, dvs. folk der i alle situationer og både til goddag og farvel vil kramme helt uden tanke på ens intimsfære. Thomsen kan sætte gang i nogle refleksioner og viser her, at han bestemt ikke er hverken forældet eller udbrændt, selvom han har rundet de 60.  

Materialer
Søren Ulrik Thomsen (f. 1956): Samlede Thomsen
Reservér
  • Bog

Samlede Thomsen

Af Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) (2017)
Læs mere
Reservér
  • Bog

En hårnål klemt inde bag panelet : noter fra eftertiden

Af Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) (2016)
Læs mere
Reservér
  • Bog

City slang : Ukendt under den samme måne

Af Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) (1987)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Rystet spejl : digte

Af Søren Ulrik Thomsen (f. 1956) (2011)
Læs mere