Anbefaling- Spor efter fugle af Julie Sten-Knudsen

30.01.18
Digte om hvordan mennesker og naturen forbindes og påvirker hinanden

I Julie Sten-knudsens digtsamling Spor efter fugle sættes der fokus på, hvordan mennesker og naturen filtres sammen og påvirker hinanden indbyrdes, og på hvordan der sættes spor både i mennesker og i naturen, for nu at henvise til bogens titel. Digtene er skrevet i et letlæseligt posaisk hverdagssprog og beskriver diverse hverdagssituationer, som jeget oplever.  Natuen optræder som de fleste af os møder den i hverdagen: i haven, i vejkanten, på strandturen osv. Det er derfor ikke den store vilde natur, der skrives om, men derimod den natur,  der er påvirket af mennesker. På den måde skriver Sten-Knudsen sig også ind i den bølge af klima og økolitteratur, der hitter på litteraturscenen lige nu, men uden at være overvældende dystopisk. Der findes idyl i naturen hos Sten-Knudsen, men under overfladen lurer den ubehagelige sandhed altid: søen er flot på overfalden, men i virkeligheden er den så forurenet, at man ikke kan bade i den.  Digtene tager ikke blot favntag med klima og forurening, men også med andre globale kriser som krig og flygtninge, sådan som vi møder dem herhjemme i trygge Danmark. 

Spor efter fugle handler om at indse, at vi er en del af et større hele både socialt og biologisk.  Sten-Knudsen skriver i et meget fint sanseligt sprog. F.eks. kan man som læser næsten genkalde sig lugten af vasketøjet, når hun skriver denne fine sætning om en forening mellem et udenfor og et indenfor: lugten i tøjet når det har hængt ude om natten / det udenfor der kommer med ind.  Er man ikke så vant til at læse lyrik, er denne samling et godt sted at starte. Den tager sit udgangspunkt i hverdagen anno 2017, er let at læse og forstå samtidig med, at den fremkalder smukke billeder og sætter de helt store samfundsproblemer til debat. 

Spor efter fugle er Julie Sten-Knudsens tredje digtsamling. Tidligere har hun udgivet Atlanterhavet vokser (2013) og Hjem er en retning (2011). 

Materialer
Reservér
  • Bog

Spor efter fugle : digte

Af Julie Sten-Knudsen (2017)
Læs mere