Anbefaling- Til den lyse morgen af Mads Mygind

23.03.18
Mads Mygind skriver digte om Aarhus, livet, politik, stoffer og døden i et rytmisk og legende sprog.

Digtene omhandler et jeg der daffer rundt i Aarhus, reflekterer, observerer og undrer sig. Der stilles spørgsmål til verden omkring os, men også til den måde vi bruger sproget på. Digtene leger på en sjov og kreativ måde med klichéer og sproglige vendinger. F.eks. siges der om nogle politikere, der i en tv-debat fralægger sig ansvaret for nogle lækkede dokumenter: "det er ikke skinnet der bedrager/ det er bedraget der skinner" eller den kringelede men fuldt ud legitime formulering: "det er hverken hverken eller eller både og". Hvordan vi bruger og måske endda misbruger sproget til at forsøge at skabe sammenhæng i noget, der ikke giver mening, bliver således et tema i digtsamlingen. Et andet fremtræende tema er døden, der forekommer i mange forskellige former: et dødt dyr i vejkanten, en politisk død, en død fest, en pludselig død og en kræftdød. Hos Mygind bliver døden karakteriseret ved at være der, hvor livet går over til at blive en fortælling. Da mormoren dør bliver hun til en fortælling med en begyndelse, en midte og en slutning. Da fasteren pludseligt dør afsløres en ny fortælling om, at hun i hemmelighed har været stiknarkoman i mange år. Så findes der pludselig to meget ulige fortællinger om det samme liv. 

Digtene har en flot rytme, hvor fokus hele tiden forskydes og man bliver virkelig stillet til ansvar over for de sproglige klichéer, vi konstant anvender. Findes det autentiske f.eks. egentlig som andet end det vi hele tiden jagter, men aldrig rigtig finder? For som Mygind skriver: "alt er autentisk, hvad fanden skulle de ellers være" Tja, det kan der måske være noget om. 

Mads Mygind (f. 1984) har siden debuten Før vi får set os omkring i 2011 udgivet flere digtsamlinger. Hans digte tager ofte, som her, deres afsæt i hjembyen Aarhus. 

Materialer
Reservér
  • Bog

Til den lyse morgen

Af Mads Mygind (2015)
Læs mere