10 nyere romaner på min læseliste

Disse romaner fra i år står på min læseliste - af bibliotekar Jarl Østergaard

Der udkommer en stadig strøm af romaner, men hvilke skal man læse? Her er et bud på de bedste romaner fra i år, som står på min læseliste.

Jeg er faldet over Danny Waittins roman "Hr. Isakowitz' skat" som udkom i begyndelsen af året. Den er blevet til på baggrund af forfatterens rejse til Polen. Målet er at lokalisere oldefaderens skat. SIdeløbende med skattejagten får læseren historierne om familien Wattin og holocaust i Polen. Romanen formår at kombinere en vis humor med holocaust og dødens alvor. En slægsthistorie og en humoristisk selvbiografi.

Krig finder man også i Kim Leines anmelderoste "Afgrunden". I 1918 rejser to danske tvillingebrødre  - Kaj og Ib - til Finland for at deltage i borgerkrigen. Det kommer til at præge dem voldsomt og romanen følger deres liv i mellemkrigsårene og skldrer den spirende nazisme tilbage i Danmark. Her involveres de i modstandskampen mod den tyske besættelse. Det er en voldsom fortælling om krig, død, sex og vold.

Krig er desværre et tilbagevendede tema og således også i Nayomi Munaweeras roman "De tusind spejles ø". Det er en rørende beskrivelse af to srilankanske søstre der i 1980'erne flygter til USA pga. borgerkrigen.Romanen følger også den tamilske pige Saraswathi, som midt i borgerkrigens rædsler kæmper for at passe sin skole og opretholde en hverdag.

Jeg holder meget af spændingsromaner, og da denne interesse er koblet med en fascination af det gamle DDR, så lyder Hans Mortensens nye roman "Fjendens bedste ven" som en oplagt læsekandidat. Romanen skydes i gang med en opringning fra en ukendt kvinde. Hun fortæller hovedpersonen Kasper, at hans gamle ven er død under mystiske omstændigheder. Anmeldelserne siger godt plot og troværdigt miljø.

I DDR foregår også romanen "Berlin 404". Det er en kontrafaktisk historie, hvor et biluheld forhindrer Berlinmurens fald i 1989. En togulykke flere år senere sender romanens hovedperson på et opklaringsarbejde i østberlin. Et godt plot og en en medrivende handling. 

Med på listen skal også Reneé Knights roman med den lange titel "Enhver lighed med nulevende eller afdøde personer er utilsigtet". Hovedpersonen Catherine gemmer på en dyster hemmelighed og velbevaret hemmelighed. Troede hun. En dag finder hun en bog, der afslører hemmeligheden. Her starter voldsom og nervepirrende deroute og noget der lyder som en meget spændende roman. 

Hemmeligheder er der også i A Harrisons "Den tavse kvinde". Ægteskabet mellem Jodi og Todd, er tilsyneladende lykkeligt og harmonisk. Harmonien brydes dog da Todd gør sin vens datter gravid og beslutter at han vil giftes med hende, Da står Jodi til at miste alt og hun arrangerer mordet på sin mand...

Når jeg får god tid, skal jeg også se nærmere på den anmelderroste "Vi er ikke os selv" af Matthew Thomas. Det er storslået amerikansk litteratur om kvinden Eileens liv. Den lyder til at have en interessant opbygning. Første del af romanen skildres Eileens liv fra barn til voksen, hustru og mor, mens anden del kun strækker sig over en enkelt dag i hendes liv. Hvad mon der sker på den dag? Eileen lider af Alzheimers og romanen fik fremragende kritik for beskrivelsen af den frygtede sygdom. 

Amerikansk på den gode måde er også "Shotgun lovesongs" af Nickolas Butler. Han sammenlignes med John Irving og det er et stort plus i mit regnskab. Romanen handler om en række mænd som er vokset op sammen i en lille landsby. De er nu i 30'erne og deres livshistorier fortælles med skiftende synsvinkler arrangeret omkring tre bryllupper. Anmeldelserne lover gode personbeskrivelser og lyrisk sprog. 

Forløberen på den amerikanske klassiker "Dræb ikke en sangfungl" udkom også i 2015. Den har eksisteret som manuskript i 50 år og har altså først nu nået læserne. Tematikken er stadig kampen om borgerrettighederne i USAs sydstater. Hovedpersonen Jean Louise, en selvstændig og uafhængig ung hvid kvinde, der efter et ophold i nordstaterne tager borgerlige rettigheder som en selvfølge og ikke tænker i racer, får udfordret hendes verdensopfattelse , da hun vender tilbage til Alabama og erfarer, at hendes nærmeste tænker anderledes end hun. Romanen hedder "Sæt en vagtpost ud"

Endelig skal jeg læse Erling Jepsens "Hjertets Dannelse". Den er helt ny og, som Erling Jepsen har for vane, er handlingen henlagt til sønderjylland - nærmere bestemt landsbyen Bramstrup. Den er befolket af egenrådige sønderjyder, der ikke tolererer grænsegængere. De har derfor oprettet et grænseværn som giver flygtninge en hårdhændet og dobbeltmoralsk behandling. Byen er fuld af offentlige hemmeligheder og indbyggerne er skildret som lettere dysfunktionelle og vanvittige personligheder. Et satirisk blik på det danske samfund. 

 

Materialer

Danny Wattin: Hr. Isakowitz' skat
Reservér
  • Bog

Hr. Isakowitz' skat

Af Danny Wattin (2015)
Læs mere
Kim Leine: Afgrunden : roman
Reservér
  • Bog

Afgrunden : roman

Af Kim Leine (2015)
Læs mere
Nayomi Munaweera: De tusind spejles ø
Reservér
  • Bog

De tusind spejles ø

Af Nayomi Munaweera (2015)
Læs mere
Reservér
  • Bog

Fjendens bedste ven : spændingsroman

Af Hans Mortensen (f. 1958) (2015)
Læs mere
Danny Wattin: Hr. Isakowitz' skat
Reservér
  • Bog

Hr. Isakowitz' skat

Af Danny Wattin (2015)
Læs mere
Nickolas Butler: Shotgun lovesongs
Reservér
  • Bog

Shotgun lovesongs

Af Nickolas Butler (2015)
Læs mere
Harper Lee: Sæt en vagtpost ud
Reservér
  • Bog

Sæt en vagtpost ud

Af Harper Lee (2015)
Læs mere
Thomas Clemen: Berlin 404
Reservér
  • Bog

Berlin 404

Af Thomas Clemen (2015)
Læs mere
A. S. A. Harrison: Den tavse kvinde : roman
Reservér
  • Bog

Den tavse kvinde : roman

Af A. S. A. Harrison (2014)
Læs mere
Erling Jepsen (f. 1956): Hjertets dannelse : roman
Reservér
  • Bog

Hjertets dannelse : roman

Af Erling Jepsen (f. 1956) (2015)
Læs mere