Oktober 1943

02.10.23
Natten mellem den 1. og den 2. oktober 1943 gennemførte den tyske besættelsesmagt en aktion imod de danske jøder. Holocaust var kommet til Danmark. I ugerne der fulgte flygtede tusindvis af jøder fra Danmark til det neutrale Sverige, hvor de blev indtil krigens afslutning. Det er 80 år siden, men begivenhederne står stadig tilbage som en af Danmarks mest betydningsfulde under 2. verdenskrig. Vi har samlet litteraturen om begivenhederne og baggrunden på siden her.

Danmarkshistorien

Jødeaktionen og evakueringen af danske jøder i oktober 1943
Under den tyske besættelse af Danmark iværksatte besættelsesmagten natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 en aktion mod danske jøder. Formålet var at tilfangetage og deportere alle danske jøder til den tyske koncentrationslejr Theresienstadt, hvilket blev en realitet for ca. 500 jøder fra Danmark.
Læs om baggrunden på danmarkshistorien.dk 
Jødeaktionen og evakueringen af danske jøder i oktober 1943 (danmarkshistorien.dk)

Faktalink

Jødeaktionen 1943
Som et led i nazisternes forsøg på at udrydde den jødiske befolkning i Europa, iværksatte tyskerne natten mellem 1. og 2. oktober 1943 en aktion for at arrestere de danske jøder og deportere dem til koncentrationslejre.
Læs mere om årsagerne, baggrunden og hændelsesforløbet på Faktalink
Jødeaktionen 1943 | faktalink

Litteratur om jødeaktionen og flugten til Sverige

RAMBAM
Tidsskrift for Jødisk Kultur og Forskning
22 / 2013
Læs temanummer om Jødeaktionen 1943
https://tidsskrift.dk/rambam/issue/view/3753/287

Personlige flugthistorier
Der er skrevet en del personlige beretninger af jøder som måtte flygte fra Danmark
 

GennemseGennemse
  • Bog

Danske jøder : 400 år : set med andres øjne

(2023)
Her fortæller ni mennesker om danske jøder gennem tiden og med forskellige vinkler. Til læsere, der gerne vil blive k...
Læs mere

Jøderne i Danmark - et par gode romaner
Jødeaktionen og jødernes vilkår under besættelsen har naturligvis også været behandlet i romanform. Her er et par interessante