Vi anbefaler: Tegneserier på nettet
Vi anbefaler: Tegneserier på nettet
Wulffmorgenthaler
Wulffmorgenthaler

Vi anbefaler: Tegneserier på nettet:

Mit navn er Mai, og jeg arbejder på Ry Bibliotek.

Måske du også har mødt mig på Galten bibliotek eller andre steder, for jeg har en tendens til at dukke op overalt.

Lige nu arbejder jeg herhjemmefra og har fået lyst til at dele min passion for tegneserie med jer.

De fleste har nok læst et par tegneserier bagerst i avisen fra tid til anden – eller måske endda købt eller lånt et album engang.

Men du behøver faktisk ikke at vente på dagens avis, eller finde et helt album på biblioteket. For der findes en sand skattekiste af underholdende, smukke og spændende tegneserier på nettet. Især hvis du er parat til at prøve kræfter med at læse de engelsksprogede.

Vi har desværre endnu ikke så mange tegneserie skabere i det danske hjørne af internettet, men trofaste læsere af Politiken ved måske allerede, at man på avisens hjemmeside kan læse den vanvittige Wulffmorgenthaler hvor flodhesten Dolph huserer, og Maren Uthaugs simple og humoristiske Ting Jeg Gjorde. Og på Ekstrabladet kan man læse Morten Ingemanns satiriske Og Det Var Danmark. Disse lever dog på præmis af deres aviser og fysiske udgivelser og har ikke den samme strømlinede læsningsoplevelse, du vil kunne få på specifikke hjemmesider. Blandt de få danske serier kan jeg f.eks. nævne StineStriben, der er en herlig selvbiografisk serie i stil Maren Uthaug.

Webtegneserierne har deres begyndelse i midt halvfemserne. Her var internettet for alvor begyndt at blive allemandseje og blev bl.a. set som en oplagt platform for formidling af visuelle historier – bl.a. fordi der på internettet hverken var trykke- eller distribueringsudgifter forbundet med offentliggørelsen. Den dag i dag findes der dedikerede hjemmesider med det eneste formål at promovere og hoste tegneserier. Her kan nævnes HiveworksSmack JeevesTapasThe Duck, og Webtoons – men mange forfattere bruger i stigende grad enten blogs eller deres egne domæner.

Det særlige ved de fleste online tegneserier er det faktum, at mange af dem kun er en hobby. Der findes enkelte personer, der har slået igennem og kan leve af deres serier, samt nogle få professionelle historieskrivere der har et lille sideprojekt. Men for de fleste er det et passionsprojekt, som kun eksisterer, fordi de nyder at fortælle en historie.

Webcomics opdateres tit efter et skema (ofte en til tre gange om ugen), mens de mest produktive kan præstere en ny stribe hver dag. Og du kan finde alverdens genrer. At jeg selvfølgelig har mine personlige favoritter, afholder mig ikke fra at gå på opdagelse på nye sites, og jeg kan på det varmeste anbefale, at du gør det samme.

God fornøjelse.

De bedste hilsner fra Mai

Materialer
GennemseGennemse
  • Tegneserie (net)

Den lyse side : tankestreger

Af Maren Uthaug (2015)
Tegneserie. Igennem mange små scener bliver vi vidner til forskellige grader af ensomhed. Og vi møder en kvinde, der ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Wulffmorgenthaler - den ultimative samling

Af Mikael Wulff, Anders Morgenthaler (2018)
Tegneserie. En udvalgt samling af tegneseriestriber fra duoen Wulffmorgenthaler. Bogen indeholder 750 striber som de ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

1500 på stribe

Af Morten Ingemann (2018)
Tegneserie i striber. Satire over danskernes især dårlige sider, men også de rørende, sexfikserede, naive eller elske...
Læs mere