Anbefaling - Det 4. rige af Ebbe Madsen

11.03.24
Vi møder det nazistiske Tysklands rigsbefuldmægtigede i København. Han og hustruen har planer om at flygte og starte et nyt liv. Vi er i juli 1990.

Poul - den tyske rigsbefuldmægtigede - er opvokset i Nordschleswig  og har en lang og succesfuld karriere i nazistpartiet bag sig. Han bestyrer det nordtyske protektorat - det tidligere Danmark - og det er en nem tjans  med lydige undersåtter og en venligstemt marionetregering, som bl.a. tæller rejsekongen Simon Spies. 

Kontrafaktisk historie
Romanen har undertitlen "En kontrafaktisk historisk roman" og er da også en klassisk kontrafaktisk "hvad nu hvis" fremskrivning. men altså i en dansk kontekst. Bogen indledes med et møde mellem Hitler og Churchill i 1932 i München, hvor de når til en fælles forståelse af Europas fremtid. Et møde der selvsagt ikke fandst sted i virkeligheden men igen - "hvad nu hvis...."
Det nasistiske Tyskland regerer over det meste af Europa og Rusland er besejret - og Adolf Hitler blev en meget gammel mand. Men Poul får skrupler ved at varetage systemets interesser og sammen med sin hustru Susanne, planlægger han en flugt. Det er igennem hovedpersonernes liv, læseren erfarer, hvordan verdenshistorien kunne have set ud, hvis Hitler og Churchill havde mødtes i München i 1932,

Velfungerende roman
At skrive kontrafaktiske romaner er en forpligtende øvelse men jeg synes det fungerer fint at bevæge sig rundt i København i 1990 under nazistisk diktatur.  Forfatteren har fuld skrue på fantasien og formår også at binde et fornuftigt plot sammen. Bogen er grundig researchet og trækker også på ideer fra andre diktaturer - f.eks. DDR tidens overvågning og flytter det så ind i en dansk kontekst. Denne type romaners succes afhænger fuldstændig af om forfatteren formår at gøre romanen troværdig, tilpas detaljeret og velskrevet. Det synes jeg i det store hele er lykkedes for Ebbe Madsen med "Det 4. rige". Hvis man er kender af historien kan man naturligvis forestille sig flere og andre aspekter af historien, som også kunne have været sjove at se beskrevet men forfatteren har taget nogle fornuftige valg og ikke mindst fravalg. 

Hvordan det går med flugten (og verdenshistorien) skal du læse romanen for at få at vide. Den kan anbefales!

 

GennemseGennemse
  • Bog

Det 4. Rige : en kontrafaktisk historisk roman

Af Ebbe Madsen (f. 1949) (2023)
Hvad nu, hvis Tyskland havde vundet 2. verdenskrig? Det er præmissen for denne roman, der foregår i 1990, i Det. 4. R...
Læs mere

Kontrakfaktisk Historie - hvad er det?
Læs mere på https://emu.dk/hf/historie/metoder/kontrafaktisk-historie

Flere kontrafaktiske romaner

Materialer