Regan Vest
Regan Vest

Anbefaling: Regan Vest

28.02.20
Da jeg var dreng i 1980'erne var atomkrig en trussel som prægede nyhederne. Jeg husker tydeligt tv-avisen med de sovjetiske militær-parader med atomvåben.

Krigen kom heldigvis aldrig, selvom senere forskning har vist, at både planen og viljen var til stede. Hvordan katastrofen ville have ramt Danmark, kan vi dermed heldigvis kun gisne om. Nu er det en del af vores nære, fælles og ganske fascinerende historie. En brik i den fortælling kan man læse i bogen "Regan Vest". Under et helt almindeligt parcelhus ved Rold Skov blev der i løbet af 1960'erne i al hemmelighed opført et mere end 5000 m2 stort anlæg, der i tilfælde af atomkrig skulle huse regering og regent. Bogen foræller både om anlæggets indretning med soverum, opholdsstue, køkken, cafeteria og møderum, (og dertil 100 rum mere til alt det tekniske) men naturligvis også stedets forventede funktion og betydning i tilfælde af krigen skulle komme. Det er fascinerende læsning om mere end 100 km underjordiske gange boret, sprængt og støbt ind under en bakke i Rebild. Det er en bog med mange detaljer, og den henvender sig godt til de særligt interesserede, men den giver også et meget konkret indblik i en verdenssituation, som var markant anderledes, end den vi kender i dag - og dog er den kun godt 30 år væk. Det er en stor bog med mange flotte fotos af et univers som på én gang virker mystisk og utilgængeligt, men også møbleret og udstyret med telefoner, møbler og interiør fra 1980ernes Danmark og dermed også helt genkendeligt for mange. 

Fascinerende er også, at anlægget er udtryk for, hvad samfundet tænkte var det absolut nødvendige for at et demokrati kunne fungere. Alle de til enhver tid siddende ministre skulle huses i anlægget og dertil kom en minimumsadministration af relevante embedsmænd. Det dokumenterer og formidler bogen glimrende, og den anbefales til både de læsere, som er interesseret i historien om den kolde krig, og de som kan fascineres af de mange tekniske detaljer i det store "Regan Vest" anlæg dybt under Rold Skov. 

Bunkeren blev fredet i 2014, og der er aktuelle planer om at bygge museum i anlægget. Et museum som efter planen åbner i 2021. Men lån og læs bogen inden - det er den værd. 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Regan Vest : demokratiets sidste bastion

Af Lars Horn (f. 1963-01-19), Helle Nørgaard (f. 1962-10-31), Ulla Varnke Egeskov (2019)
60 meter under en kridtbakke i Rold Skov ligger bunkeranlægget Regan Vest, som i tilfælde af invasion skulle huse reg...
Læs mere