Anbefaling: Gud bliver til af Jens Blendstrup

- hvordan Blendstrups far udvikler sig fra usikker kostskoledreng til Gud.

Af Jarl

Jens Blendstrup fik sit folkelige gennembrud med romanen "Gud taler ud" i 2004. Nu er der så gået mere end 20 år og efterfølgeren "Gud bliver til" er skabt. Og skabt er det rigtige ord - for "Gud bliver til" er en skabelsesberetning som kronologisk går forud for "Gud taler ud". i denne roman er forfatterens far hovedpersonen, en drømmende alkoholiseret Gud,  kattedræber, hustyran, psykolog og uforløst forfatter. 

I "Gid bliver til" får vi historien om hvordan det kunne gå så galt. Stilen er stadig den vittige, ironiske distancerede men også i denne nye roman er der en tone af alvor.  

Gud bliver til  - på Herlufsholm kostskole 
Scenen er Herlufsholm Kostskole, hvor stationsforstanderens søn, Uffe, begynder som elev i 1936. Her følger så en beskrivelse af otte år med besynderlige ritualer, arkaisk disciplin og perverterede ritualer.  En lovløs ghetto løsrevet fra det omkringliggende samfund.  Her indsluses den lille Uffe  nederst i hierarkiet som såkaldt ”sinke” og dermed underlægges han præfekternes luner. De har naturligvis selv været sinker engang og nu overfører de den besynderlige blanding af opdragelse og chikane til Uffe og de øvrige små elever.

Kostskoleroman og nøglen til far
Vi har altså at gøre med en "kostskoleroman" men vi har først og fremmest at gøre med Jens Blendstrup, så det er altid til diskussion om en genrebeskrivelse er en givende indgang til romanen. Blenstrup er sin egen og skriver godt, morsomt og underholdende men også ironisk registrerende. Så det er ikke en dom over kostskolesystemet - det får blot lov til at være den givende ramme i en roman og dog.... For psyken hos mærkværdige og vanskelige mand, som ender som forfatterens far, påvirkes naturligvis kraftigt i de formative år han tilbringer på Herlufsholm.   

Mangler fremdrift
Beskrivelserne af de særegne miljø og de mange underholdende episoder er romanens styrke men desværre mangler romanen et ordentlig plot som kunne skabe noget fremdrift. Romanens styrke er helt klart sproget, de ironiske betoninger og den humoristiske tone i beskrivelserne - men hvad vej Blendstrup vil med romanen er uklar.  

Et tidsportræt
Uffe bliver en dygtig elev med et sprog, der er langt forud for hans alder. Et sprog som er det skjold og sværd han kæmper med på Herlufsholms dystre gange befolket af ældre, tyranniske elever og en idrætslærer Brems, der eksplicit ønsker sig elever der lever op til høje, blonde ariske idealer. Uffe lærer at begå sig i det hierarkiske miljø som fokuser på styrke og disciplin, kraftigt inspireret af oplevelserne på en studietur til 1930ernes Tyskland, hvor nazismen er ved at rejse sig.

Romanen er meget let at læse, rummer psykologisk indsigt og er til tider skræmmende men oftere meget, meget morsom. Den formår på én gang at være et vedkommende portræt af en overklasseghetto i 1930erne og samtidig er det en klassisk kostskoleskildring, en art dannelsesroman om hvordan "Gud bliver til". Hvis romanens Gud også havde skabt et sammenhængende plot ville det havde styrket romanen  - nu må vi nøjes med at nyde de velskabte miljø og tidsbilleder.